Dupilumab

Bijgewerkt op 30 maart 2023

Wat is dupilumab?

Dupilumab is een geneesmiddel dat wordt ontwikkeld als behandeling tegen atopisch eczeem en allergisch astma. Daarnaast wordt ook onderzocht of het middel werkt tegen neusbijholteontsteking die wordt veroorzaakt door neuspoliepen, en bij een zeldzame vorm van ontsteking van de slokdarm (eosinofiele oesofagitis).

Het middel is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Regeneron en zal op de markt worden gebracht tesamen met het farmaceutische bedrijf Sanofi. In Nederland wordt dupilumab verkocht onder de merknaam Dupixent.

dupilumab

Dupilumab wordt toegediend als wekelijkse injectie onder de huid (subcutane injectie).

Hoe werkt dupilumab?

Het middel blokkeert bepaalde eiwitten in het lichaam, namelijk interleukine-4 en interleukine-13. Dat zijn stofjes die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van ontstekingen in het lichaam. Door deze stofjes te remmen worden bepaalde ontstekingscellen – zogenaamde ‘T-helper cellen’ – geremd. Op deze wijze remt het middel ontstekingsreacties.

Dupilumab is een zogenaamd ‘monoklonaal antilichaam‘. Dat is een afweerstof die aangrijpt op één of meerdere eiwitten in het lichaam. In dit geval gaat het om de eiwitten ‘interleukine-4’ en ‘interleukine-13’.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan dupilumab bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit middel verwijzen we naar een (engelstalig) artikel dat is verschenen in één van de meest prestigieuze medische tijdschriften ter wereld, het ‘New England Journal of Medicine’. Klik HIER voor het artikel.

 • A Blauvelt, ‘Long-term management of moderate-to-severe atopic dermatitis with dupilumab and concomitant topical corticosteroids: a 1-year, randomised, double-blinded, placebo-controlled, phase 3 trial’, gepubliceerd in de Lancet van 2017; 389: pagina’s 2287-2303.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 18 maart 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

2 gedachten over “Dupilumab”

 1. Wanneer komt dit middel in Nederland op de markt voor de patiënten.
  Ik heb namelijk zelf atopische eczeem en gebruik dagelijks Dermovate omdat er anders niet op de markt is aan medicatie voor mij.

  1. Hallo H.Zuidema

   Als we het Uittreksel horizonscan 2016 mogen geloven, rond oktober 2017!
   Ben erg benieuwd naar dit nieuwe middel.

   Sterkte,
   Arnold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven