Brodalumab

Wat is brodalumab?

Brodalumab is een geneesmiddel tegen psoriasis. Het wordt op de markt gebracht door Leo Pharma onder de merknaam Kyntheum. Kyntheum wordt geleverd als injectievloeistof in een wegwerpspuit met 1,5 milliliter vloeistof. De vloeistof bevat 140 milligram van de werkzame stof per milliliter. Het middel wordt direct onder de huid ingespoten (subcutane injectie).

Hoe werkt het?

Brodalumab is een zogenaamde interleukine antagonist.

Bij welke aandoeningen?

Brodalumab wordt gebruikt voor de behandeling van plaque–psoriasis bij volwassenen.

Welke dosering

De gebruikelijke dosering is gedurende de eerste drie weken eenmaal per week 210 milligram subcutaan (onder de huid) toedienen. Vervolgens overgaan op eenmaal 210 milligram per twee weken. De injectie dient plaats te vinden op een stuk huid dat niet is aangetast door de ziekte. Dat hoeft niet steeds hetzelfde stuk huid te zijn. Verder is het van belang om de wegswerpspuit niet te schudden voor gebruik.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan brodalumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, spierpijn en reacties op de plaats van injecties. Ook ontstaan vaak infecties van de luchtwegen, zoals griep, keelontsteking en bronchitis, en schimmelinfecties, zoals Candida-infectie van de mond (orale candidiasis), Candida-infectie van de vagina (vaginale candidiasis) en/of Candida-infectie van de slokdarm (oesofageale candidiasis). Soms komen afwijkingen in het bloed voor, met name een verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie)

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Kyntheum. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L04AC12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven