Peginterferon alfa-2a

Bijgewerkt op 10 juli 2024

Wat is peginterferon alfa-2a?

Peginterferon alfa-2a is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leverontsteking (hepatitis). Het wordt op de markt gebracht door ZR Pharma onder de merknaam Pegasys. Pegasys wordt geleverd als injectievloeistof in een kant-en-klare wegwerpspuit. Het wordt onder de huid (subcutaan) ingespoten, bijvoorbeeld in de buik of het dijbeen.

Hoe werkt het?

Peginterferon alfa-2a behoort tot een groep werkzame stoffen die interferonen wordt genoemd. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over interferonen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Peginterferon alfa-2a wordt gebruikt bij de behandeling van chronische hepatitis B en chronische hepatitis C.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan peginterferon alfa-2a bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, koude rillingen, moeheid, zich zwak voelen, spierpijn, gewrichtspijn, verminderde eetlust, hoofdpijn, duizeligheid, moeite met concentreren, prikkelbaarheid, slapeloosheid, gevoelens van depressie en/of angst, droge huid, jeuk, haaruitval, misselijkheid, buikpijn, diarree, kortademigheid, hoesten en een reactie op de plaats van injectie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Pegasys.

Synoniemen

peginterferon α-2a

ATC-code

L03AB11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven