Interferon gamma

Bijgewerkt op 10 juli 2024

Wat is interferon gamma?

Interferon gamma is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van chronische granulomateuze ziekte en marmerbeenziekte (osteopetrose). Het wordt op de markt gebracht door Clinigen Healthcare onder de merknaam Immukine. Immukine wordt geleverd als injectievloeistof. Elke milliliter injectievloeistof bevat 0,2 milligram interferon gamma. De volledige naam van dit middel is ‘recombinant humaan interferon gamma’.

Hoe werkt het?

Interferon gamma is een product dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het behoort tot de groep van de interferonen. Dat zijn stofjes in ons lichaam die een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen infecties. Interferon gamma wordt in biotechnologische fabrieken nagemaakt via recombinant-DNA technieken. Het wordt vervolgens als injectievloeistof direct in de bloedbaan toegediend.

Bij welke aandoeningen?

Interferon gamma wordt gebruikt bij de behandeling van chronische granulomateuze ziekte. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van ernstige vormen van osteopetrose (marmerbeenziekte).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan interferon gamma bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, koorts, hoofdpijn, koude rillingen, vermoeidheid en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals verhoging van de leverenzymen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Immukine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven