Milrinon

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is milrinon?

Milrinon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een slecht werkend hart (hartfalen). Het middel wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Corotrope. Corotrope wordt geleverd als injectievloeistof. Het wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend. Naast Corotrope zijn ook merkloze middelen beschikbaar die milrinon bevatten.

Hoe werkt het?

Milrinon is een zogenaamd inotropicum. Dat betekent dat het de pompkracht van het hart versterkt. Het doet dit door een bepaald enzym te remmen. Het gaat om het enzym fosfodiësterase-3. Daarom is daarom een fosfodiësterase-3-remmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Milrinon wordt gebruikt bij de behandeling van hartfalen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan milrinon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verlaging van de bloeddruk (hypotensie), hoofdpijn, hartritmestoornissen, pijn op de borst, trillende handen, hartkramp (angina pectoris), trombocytopenie (afname van het aantal bloedplaatjes) en hypokaliëmie (afname van het kalium gehalte in het bloed). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Corotrope.

ATC-code

C01CE02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven