Enoximon

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is enoximon?

Enoximon is een geneesmiddel tegen hartfalen. Het is een zogenaamd inotropicum. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Perfan. Perfan wordt geleverd als oplossing voor toediening via injectie of infuus.

Hoe werkt het?

Enoximon verwijdt de bloedvaten en verbetert de kracht waarmee het hart samentrekt. Dit laatste wordt ‘positief-inotrope werking’ genoemd. Deze positief-inotrope werking wordt voor een deel verklaard doordat enoximon een bepaald enzym in het hart remt. Het gaat om het enzym ‘fosfodiësterase III’. Door het enzym fosfodiësterase III te remmen neemt de hoeveelheid cAMP in de hartspiercellen toe. cAMP is een stofje dat in hartspiercellen zit. Het zorgt ervoor dat de hartspiervezels sterker kunnen samentrekken.

Bij welke aandoeningen?

Enoximon wordt gebruikt bij de behandeling van een slechte hartfunctie (hartfalen). Verder blijkt het middel ook werkzaam te zijn bij bepaalde vormen van overgevoeligheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat het ook werkt bij mensen met een status asthmaticus.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan enoximon bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals:

Contra-indicaties enoximon

Enoximon mag niet worden gebruikt door mensen met een zeer slecht werkende lever of met zeer slecht werkende nieren.

Gebruik tijdens zwangerschap en bij het geven van borstvoeding

Sommige geneesmiddelen die door zwangere vrouwen worden gebruikt kunnen de placenta passeren. Zo komen ze in het bloed van het ongeboren kind terecht. Een aantal middelen kunnen zo de normale ontwikkeling van het ongeboren kind belemmeren. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Van enoximon is niet bekend of gebruik door zwangere vrouwen kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij het kind. Daarom moet zekerheidshalve het gebruik door zwangere vrouwen worden ontraden.

Bij moeders die borstvoeding geven en geneesmiddelen gebruiken bestaat de kans dat kleine hoeveelheden van het geneesmiddel worden uitgescheiden in de moedermelk. Als dat gebeurt kan de zuigeling bijwerkingen ondervinden van het middel. Het is niet bekend of enoximon wordt uitgescheiden in de moedermelk. Daarom wordt geadviseerd om de voordelen van het gebruik van enoximon voor de moeder af te wegen tegen de mogelijke nadelige bijwerkingen bij het kind.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van enoximon (Perfan).

bijsluiter enoximon (Perfan)
bijsluiter enoximon (Perfan)

Andere talen

Engelse vertaling

enoximone

Duitse vertaling

Enoximon


enoximon molecuulstructuur
enoximon molecuulstructuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven