Thymocytenglobuline

Bijgewerkt op 13 september 2023

Wat is thymocytenglobuline?

Thymocytenglobuline – ook antithymocytenglobuline (ATG) genoemd – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om afstoting van een getransplanteerd orgaan (’transplantaat’) tegen te gaan. Het wordt op de markt gebracht door Fresenius onder de merknaam Grafalon, en door Genzyme onder de merknaam Thymoglobuline. Het middel wordt direct in de bloedbaan toegediend via een infuus. Grafalon wordt geleverd als concentraat voor infusievloeistof. Thymoglobuline wordt geleverd als poeder voor infusievloeistof.

Hoe werkt het?

Antithymocytenglobuline is een afweeronderdrukkend geneesmiddel (immunosuppressivum). Het bestaat uit antistoffen die gericht zijn tegen T-lymfocyten. T-lymfocyten zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de afstoting van transplantaatorganen. Toediening van dit middel leidt tot het kapot gaan van T-lymfocyten. Zo verlaagt antithymocytenglobuline het aantal T-lymfocyten in het bloed. T-lymfocyten spelen ook een rol bij het bestrijden van infecties. Daarom zal gebruik van dit middel ook de kans op infecties verhogen.

Bij welke aandoeningen (indicaties)?

Thymocytenglobuline wordt gebruikt bij de behandeling van afstotingsreacties, met name afstoting van de donornier na niertransplantatie. Daarnaast wordt het ook gebruikt om zogenaamde graft-versus-hostreactie te voorkomen bij mensen die een stamceltransplantatie hebben gehad.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan thymocytenglobuline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, beven van de handen, kortademigheid, misselijkheid, overgeven, koorts, koude rillingen en infecties. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn overgevoeligheidsreacties, snelle hartslag, bloedneus, longontsteking, spierpijn, gewrichtspijn, perifeer oedeem en bloedvergiftiging. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bijvoorbeeld verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), verlaging van het aantal lymfocyten (lymfopenie), verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en bloedarmoede (anemie).

Behalve infecties kunnen ook andere complicaties voorkomen, zoals bijvoorbeeld veno-occlusieve ziekte. Voor aanvullende informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van Grafalon en de bijsluiter van Thymoglobuline.

ATC-code

L04AA04

Synoniemen

Andere namen voor thymocytenglobuline zijn antithymocytenglobuline en anti-thymocyten globuline.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven