Sutimlimab

Bijgewerkt op 3 februari 2024

Wat is sutimlimab?

Sutimlimab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een zeldzame vorm van hemolytische anemie. Dat is een vorm van bloedarmoede die ontstaat doordat rode bloedcellen kapotgaan. Het middel wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Enjaymo. Enjaymo wordt geleverd als infusievloeistof om direct, via een infuus, in het bloed te worden toegediend. De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patient.

verpakking Enjaymo infusievloeistof
verpakking Enjaymo infusievloeistof

Hoe werkt het?

Sutimlimab is een zogenaamd immunosuppressivum. Dat is een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt. Het remt een bepaald enzym dat een belangrijke rol speelt in het zogenaamde complementsysteem.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Sutimlimab wordt gebruikt bij de behandeling van hemolytische anemie bij volwassen patiënten met primaire auto-immuun hemolytische anemie met koude antistoffen (‘cold agglutinin disease’, CAD). Het vermindert de behoefte aan bloedtransfusies bij mensen met deze aandoening.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken kan sutimlimab vervelende bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het vaakst voor: infecties, waaronder luchtweginfecties, urineweginfecties en buikgriep, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, blauwpaarse of witte verkleuring van de vingertoppen, hoge bloeddruk, overgevoeligheidsreacties en infusiereacties.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Enjaymo. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L04AJ04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven