Ravulizumab

Bijgewerkt op 13 september 2023

Wat is ravulizumab?

Ravulizumab is een afweeronderdrukkend geneesmiddel (immunosuppresivum). Het wordt op de markt gebracht door Alexion Pharma onder de merknaam Ultomiris. Ultomiris wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. De infusievloeistof wordt via een infuus direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Ravulizumab is een zogenaamd immunosuppressivum. Het onderdrukt het afweersysteem. Dat doet het door te binden aan een stofje dat complementfactor 5 heet. Dat stofje is onderdeel van het zogenaamde complementsysteem. Het complementsysteem speelt een belangrijke rol bij het opstarten van een afweerreactie. Door te binden aan complementfactor 5 komt de afweerreactie niet goed op gang.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ravulizumab wordt gebruikt bij de behandeling van paroxismale nachtelijke hemoglobinurie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van atypisch hemolytisch-uremisch syndroom (aHUS).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ravulizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, misselijkheid, koorts, diarree, infecties van de bovenste luchtwegen, keelontsteking, keelpijn, duizeligheid, spierpijn, buikpijn en zich zwak voelen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Ultomiris.

ATC-code

L04AA43


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die worden behandeld met ravulizumab (Ultomiris) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven