Pirfenidon

Wat is pirfenidon (Esbriet)?

Pirfenidon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van idiopathische longfibrose (idiopathische pulmonale fibrose). Dat is een ernstige aandoening waarbij bindweefsel wordt gevormd in de longen. Dit belemmert de normale functie van de longen.

Pirfenidon wordt op de markt gebracht onder de merknaam Esbriet. Esbriet is beschikbaar als tablet en als capsule. Esbriet tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, met respectievelijk 267 mg en 801 mg pirfenidon. Esbriet capsules bevatten 267 mg pirfenidon.

Esbriet (pirfenidon)
Esbriet (pirfenidon) capsules

Hoe werkt het?

Pirfenidon remt bepaalde stofjes die een rol spelen bij ontsteking en bindweefselvorming. Daarom werkt het ontstekingsremmend en heeft het tevens een remmende werking op cellen die bindweefsel aanmaken, zogenaamde fibroblasten.

Bij welke aandoeningen?

Op dit moment is het middel alleen geschikt bevonden voor de behandeling van idiopathische pulmonale fibrose.

Welke dosering?

Esbriet wordt geleverd in capsules die 267 mg pirfenidon bevatten. De gebruikelijke dosering is:

  • Eerste week: driemaal daags één capsule
  • Tweede week: driemaal daags twee capsules
  • Derde week: driemaal daags drie capsules

Het kan zijn dat de behandelend arts een reden heeft om van deze standaarddosering af te wijken.

De capsules kunnen in z’n geheel met water worden doorgeslikt. Het wordt aanbevolen om dit te doen tijdens een maaltijd omdat dan de kans op misselijkheid minder is.

Welke bijwerkingen zijn er?

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Gebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding?

Omdat patiënten met idiopathische pulmonale fibrose meestal op een leeftijd zijn dat ze niet meer zwanger worden zal de vraag over het gebruik tijdens de zwangerschap niet vaak worden gesteld.

Er zijn geen gegevens bekend over het gebruik van Esbriet tijdens de zwangerschap. Uit dierstudies is echter bekend dat het middel de placenta (moederkoek) passeert. Daarom wordt aanbevolen om terughoudend te zijn met gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap.

Ook over gebruik tijdens het geven van borstvoeding is weinig bekend. Het middel wordt bij dieren wel in de moedermelk uitgescheiden. Daarom zal de behandelend arts moeten bepalen of het eventuele risico op bijwerkingen bij het kind zwaarder weegt dan de voordelen van borstvoeding. In dat geval moet geadviseerd worden te stoppen met de borstvoeding.

Wat kost pirfenidon (Esbriet)?

Een behandeling van 15 dagen met 9 capsules per dag kost EUR 1331 exclusief afleverkosten.

Door welke firma wordt pirfenidon op de markt gebracht?

Esbriet is ontwikkeld door het biotech-bedrijf InterMune en wordt op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Roche.

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van pirfenidon (Esbriet) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Pirfenidon”

  1. A. de Jong

    Ik heb IPF maar heb ook een verminderde werking van de nieren. Mag nu een kuur met pirfenidon doe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven