Mycofenolaatmofetil

Bijgewerkt op 13 september 2023

Wat is mycofenolaatmofetil?

Mycofenolaatmofetis is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om te voorkomen dat een getransplanteerd orgaan wordt afgestoten. Het wordt op de markt gebracht onder de merknamen CellCept en Myfenax. Er zijn ook generieke (merkloze) versies van het product beschikbaar.

CellCept wordt geleverd als capsule, tablet, (poeder voor) suspensie en (poeder voor) infusievloeistof.

verpakking CellCept (mycofenolaatmofetil)
verpakking CellCept (mycofenolaatmofetil) – bron: NierNieuws.nl

Hoe werkt mycofenolaatmofetil?

Mycofenolaatmofetil is een immunosuppressivum. Het onderdrukt het afweersysteem.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mycofenolaatmofetil wordt gebruikt ter preventie van een afstotingsreactie bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan mycofenolaatmofetil bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn infecties, duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid, hoesten, kortademigheid, buikpijn, obstipatie, diarree, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, winderigheid, opgeblazen gevoel, slapeloosheid, snelle hartslag, bloedneus, pijnlijke gewrichten, koorts, spierzwakte en depressiviteit. Verder kan gebruik van het middel bepaalde complicaties geven, waaronder acne en jicht.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoogd cholesterol gehalte (hypercholesterolemie), een verhoogd glucose gehalte (hyperglycemie), een verhoogd calcium gehalte (hypercalciëmie), een verhoogd urinezuur gehalte (hyperuricemie), een verhoogd kalium gehalte (hyperkaliëmie), een verlaagd kalium gehalte (hypokaliëmie), een verlaagd magnesium gehalte (hypomagnesiëmie), een verlaagd fosfaat gehalte (hypofosfatemie), en afname van het aantal bloedcellen in het bloed (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes).

Engelse vertaling

mycophenolate mofetil

Duitse vertaling

Mycophenolat-Mofetil

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van mycofenolaatmofetil.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van mycofenolaatmofetil (CellCept) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven