Leflunomide

Bijgewerkt op 12 september 2023

Wat is leflunomide?

Leflunomide is een geneesmiddel tegen reumatoïde artritis. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Arava. Arava wordt op de markt gebracht als tablet. Er zijn tabletten met 10 mg, 20 mg en 100 mg leflunomide.

Hoe werkt het?

Leflunomide remt het enzym dihydroorotaat dehydrogenase. Op dit manier remt het de ontstekingsreactie bij mensen met reuma.

Leflunomide wordt gerekend tot de immuunsuppressiva. Dat zijn geneesmiddelen die de normale ontstekingsreactie die optreedt als onderdeel van het afweersysteem onderdrukken.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Leflunomide wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan leflunomide bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals:

Kijk voor meer informatie in de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Arava (leflunomide). EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).


leflunomide - chemische structuur
leflunomide – chemische structuur (bron: Fvasconcellos)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van leflunomide (Arava) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven