Belatacept

Bijgewerkt op 12 september 2023

Wat is belatacept?

Belatacept is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om afstoting van organen na orgaantransplantatie te voorkomen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Nulojix. Nulojix wordt per infuus direct in de bloedbaan toegediend.

Hoe werkt het?

Belatacept onderdrukt het afweersysteem. Het is een afweeronderdrukkend middel (immunosuppressivum).

Bij welke aandoeningen?

Belatacept wordt gebruikt om, na niertransplantatie, afstoting van de donornier te voorkomen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan belatacept bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn hoofdpijn, koorts, hoesten, kortademigheid, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, verstopping van de darm (obstipatie), rugpijn en pijn in de gewrichten. De kans op het krijgen van infecties is verhoogd doordat het middel het afweersysteem onderdrukt. Tevens kan bloedarmoede (anemie) optreden.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals hyperglycemie, hypokaliëmie, hyperkaliëmie, hypocalciëmie, hypofosfatemie en een verhoging van het creatinine gehalte. In de urine kan het eiwitgehalte verhoogd zijn. Dit wordt proteïnurie genoemd.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Nulojix. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven