Bijgewerkt op 12 september 2023
Wat is azathioprine?
Azathioprine is een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt. Dergelijke middelen worden afweeronderdrukkende middelen of immuunsuppressiva genoemd. Azathioprine wordt op de markt gebracht onder de merknaam Imuran. Er zijn tegenwoordig ook verschillende goedkope merkloze versies beschikbaar.
Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?
Azathioprine wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het nodig is om het afweersysteem van het lichaam te onderdrukken. Dat is het geval bij orgaantransplantaties en bij zogenaamde autoimmuunziekten.
Bij orgaantransplantaties, bijv. niertransplantatie en harttransplantatie, worden afweeronderdrukkende geneesmiddelen gebruikt om te voorkomen dat het getransplanteerde orgaan door het lichaam wordt afgestoten.
Bij autoimmuunziekten maakt het eigen lichaam antistoffen aan tegen bepaalde structuren in het eigen lichaam. Daarom kunnen autoimmuunziekten behandeld worden met geneesmiddelen die de afweer onderdrukken en daarmee de aanmaak van de antistoffen tegengaan. Voorbeelden van autoimmuunziekten waartegen azathioprine gebruikt kan worden zijn reuma (reumatoïde artritis), lupus (SLE) en de ziekte van Crohn.
Ten slotte wordt het middel soms gebruikt bij de behandeling van bepaalde huidziekten. Voorbeelden zijn bepaalde vormen van eczeem, zoals atopisch eczeem, en pemphigus.
Overige aandoening waarbij azathioprine soms wordt voorgeschreven:
- aanvalsgewijze koude hemoglobinurie
- antisynthetase syndroom
- auto-immuun hepatitis
- blarenkoorts
- bulleus pemfigoïd
- chronische actinische dermatitis
- collagene colitis
- granulomateuze mastitis
- hemolytische anemie van het warme type
- IPEX-syndroom
- lichen planus
- icroscopische polyangiitis
- multiple sclerose
- myasthenia gravis
- ontsteking van het vetweefsel rond de darm
- opsoclonus-myoclonussyndroom
- polyarteritis nodosa van de huid
- reuscelarteritis
- sarcoïdose
- scleroserende mesenteritis
- slijmvliespemfigoïd
- spierreuma
- syndroom van Churg-Strauss
- syndroom van Hughes-Stovin
- syndroom van Lambert-Eaton
- syndroom van Tolosa-Hunt
- ziekte van Behçet
- ziekte van Berger
- ziekte van Crohn
- ziekte van Devic
- ziekte van Takayasu
- ziekte van Wegener
Welke bijwerkingen geeft het?
De volgende bijwerkingen kunnen optreden:
- misselijkheid
- verminderde weerstand
- afvallen
- koorts
- braken
- bleek gezicht
- moeheid
- pijnlijke gewrichten
- duizeligheid
- diarree
- koorts
- haaruitval van hoofdhaar
- keelpijn of geïrriteerde keel
- huiduitslag
- koude rillingen
Doordat het beenmerg wordt onderdrukt door azathioprine worden er minder bloedcellen aangemaakt. Dit kan leiden tot bloedarmoede en tot een verhoogde gevoeligheid voor het krijgen van infecties.
Van afweeronderdrukkende geneesmiddelen is bekend dat ze bij langdurig gebruik de kans op het krijgen van kanker iets verhogen. Dat komt doordat ons afweersysteem ook een rol speelt bij het opruimen van kankercellen. Als de afweer onderdrukt wordt krijgen kankercellen eerder de kans om uit te groeien tot gezwellen. Ook bij het gebruik van azathioprine kan de kans op het krijgen van kanker – met name lymfeklierkanker – verhoogd zijn. De arts moet dit altijd in overweging nemen bij het besluit om dit middel voor te schrijven.
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van azathioprine.
Dosering azathioprine
De dosering is afhankelijk van de aandoening waarvoor het wordt gebruikt en van het lichaamsgewicht van de patiënt.
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van azathioprine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.