Avacopan

Bijgewerkt op 18 september 2023

Wat is avacopan?

Avacopan is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij ANCA-geassocieerde vasculitis. Dat is een zeldzame aandoening waarbij bloedvaten ontstoken raken. Het middel wordt op de markt gebracht door Vifor Fresenius onder de merknaam Tavneos. Tavneos wordt geleverd als capsules.

verpakking Tavneos (avacopan) capsules

Hoe werkt het?

Avacopan is een zogenaamde C5a-receptor antagonist of kortweg C5a-remmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Avacopan wordt gebruikt bij ANCA-geassocieerde vasculitis.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere immunosuppressieve geneesmiddelen kan avacopan bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, diarree, en bovenste luchtweginfecties. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals verlaagd aantal witte bloedcellen (leukopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Tavneos. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van avacopan (Tavneos) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven