Abatacept

Bijgewerkt op 12 september 2023

Wat is abatacept?

Abatacept is een geneesmiddel tegen auto-immuunziekten, zoals reuma. Het wordt door Bristol-Myers Squibb op de markt gebracht onder de merknaam Orencia. Orencia wordt geleverd als concentraat voor infusievloeistof en als wegwerpspuit met kant-en-klare injectievloeistof.

Hoe werkt abatacept?

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij het afweersysteem een afweerreactie opstart tegen onderdelen van het eigen lichaam. Bij het totstandkomen van zo’n afweerreactie spelen T-cellen een belangrijke rol. Abatacept voorkomt dat deze T-cellen worden geactiveerd. Zo verhindert abatacept het totstandkomen van een afweerreactie.

Omdat abatacept de werking van het afweersysteem tegengaat wordt het afweeronderdrukkend middel (immuunsuppressivum) genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Abatacept wordt gebruikt bij de behandeling van:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan abatacept bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van abatacept. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van abatacept (Orencia) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven