Teriparatide

Bijgewerkt op 1 oktober 2023

Wat is teriparatide?

Teriparatide is een geneesmiddel tegen osteoporose (botontkalking). Het middel wordt op de markt gebracht door Eli Lilly onder de naam Forsteo. Forsteo wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt via een injectienaald direct onder de huid (subcutaan) ingespoten.

verpakking Forsteo (teriparatide) injectievloeistof
verpakking Forsteo (teriparatide) injectievloeistof – bron: shop-apotheke.com

Naast Forsteo wordt teriparatide ook geleverd onder de merknamen Movymia en Sondelbay. Ook zijn generieke (merkloze) producten met teriparatide beschikbaar.

Hoe werkt het?

Teriparatide is afgeleid va het menselijke bijschildklierhormoon PTH. Het is in feite het werkzame deel van dit PTH molecuul. Daarmee werkt het net als PTH. Het verhoogt de activiteit van cellen die betrokken zijn bij vooral de aanmaak en in mindere mate de afbraak van botweefsel. Het netto effect is dat het calcium gehalte in het bloed toeneemt en nieuw botweefsel wordt gevormd. Daarmee neemt de botdichtheid toe.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Teriparatide wordt gebruikt bij de behandeling van osteoporose.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 20 microgram. Het middel wordt onder de huid (subcutaan) toegediend, bijvoorbeeld in de buik of het dijbeen. Teriparatide mag maximaal 24 maanden achtereen worden gebruikt.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan teriparatide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn in armen en/of benen, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, hartkloppingen, kortademigheid, depressiviteit, moeheid, spierkramp, pijn op de borst, overmatig zweten, gastro-oesofageale reflux, en draaiduizeligheid.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder bloedarmoede (anemie), hypercholesterolemie (verhoogde cholesterol gehalte), en hyperuricemie (verhoogd urinezuur gehalte).

ATC-code

H05AA02

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Forsteo. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van teriparatide (Forsteo) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven