Glucagon injectie

Bijgewerkt op 4 juni 2024

Wat is een glucagon injectie?

Een glucagon injectie is een injectie met het hormoon glucagon. Glucagon is een hormoon dat in ons lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloedsuikerspiegel. Glucagon-injecties worden toegediend in geval van ernstige hypoglycemie. Hypoglycemie betekent een te laag bloedsuiker gehalte. Bij ernstige hypoglycemie kan iemand het bewustzijn verliezen (flauwvallen). Toediening van deze injecties zorgt ervoor dat het glucose gehalte in het bloed weer omhoog gaat, zodat men weer bij kennis komt.

Glucagon injecties worden op de markt gebracht door NovoNordisk onder de merknaam GlucaGen. GlucaGen wordt geleverd als poeder voor injectievloeistof. Een milliliter injectievloeistof bevat 1 milligram glucagon.

GlucaGen glucagon-injectie - bron: glucagenhypokit.com
GlucaGen glucagon-injectie – bron: glucagenhypokit.com

Hoe werkt het?

Het hormoon glucagon verhoogt het glucose gehalte in het bloed. Het doet dit op verschillende manieren. De belangrijkste manier is het afbreken van glycogeen in de levercellen. Hierbij komt glucose vrij. Het glucose komt in het bloed terecht. Zo gaat het glucose gehalte van het bloed – de ‘bloedsuikerspiegel’ – omhoog. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van glucagon-injecties op de webpagina over glucagon.

Bij welke aandoeningen?

Glucagon-injecties worden gebruikt bij de behandeling van ernstige ‘hypo’s’, oftewel ‘hypoglycemieën’. Dergelijke hypo’s kunnen ontstaan als iemand te veel insuline gebruikt. Insuline zorgt voor een verlaging van het glucose gehalte in het bloed bij mensen met suikerziekte. Als te veel insuline wordt toegediend zal het glucose gehalte van het bloed te ver dalen. Dit kan tot verschillende klachten leiden, waaronder bewustzijnsverlies. Kijk voor meer informatie over hypo’s op de webpagina over hypoglycemie.

Welke bijwerkingen zijn er?

Hoewel glucagon een hormoon is dat van nature in het lichaam voorkomt kunnen glucagon-injecties toch soms bijwerkingen geven. Het gaat dan met name om misselijkheid en braken. Heel zelden kan een overgevoeligheidsreactie of anafylactische reactie ontstaan. Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van GlucaGen.


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van glucagoninjecties vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven