Truvada

Bijgewerkt op 27 maart 2023

Wat is Truvada?

Truvada is de merknaam van een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties. Het behoort daarom tot een groep geneesmiddelen die HIV-remmers worden genoemd. Het middel wordt op de markt gebracht door de firma Gilead. De werkzame stoffen in Truvada zijn emtricitabine en tenofovirdisoproxil. Naast Truvada zijn er ook merkloze (generieke) producten met dezelfde combinatie van werkzame stoffen beschikbaar.

Hoe wordt het geleverd?

Truvada wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 200 mg emtricitabine en 245 mg tenofovirdisoproxil.

Hoe werkt het?

De werkzame bestanddelen van Truvada, emtricitabine en tenofovir, gaan de vermenigvuldiging van het HIV-virus in het lichaam tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Truvada wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties en AIDS bij volwassenen en kinderen van 12 jaar of ouder.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antivirale middelen kan Truvada bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, zich zwak voelen, misselijkheid, braken, diarree, opgezette buik, opgeblazen gevoel, flatulentie, huiduitslag, slapeloosheid, abnormaal dromen en overgevoeligheidsreacties.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder hypofosfatemie (verlaagd fosfaat gehalte in het bloed), verhoogd CK (creatinekinase) gehalte, hypertriglyceridemie (verhoogd triglyceride gehalte), verhoogd lipase gehalte, en een verlaagd aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Truvada.

Engelse vertaling

Truvada

ATC-code

J05AR03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven