Lamivudine

Bijgewerkt op 19 september 2023

Wat is lamivudine?

Lamivudine is een geneesmiddel tegen HIV-infecties. Het wordt op de markt gebracht door ViiV Healthcare onder de merknaam Epivir, en door GlaxoSmithKline onder de merknaam Zeffix. Zowel Epivir als Zeffix worden geleverd als omhulde tablet en als drank. Epivir tabletten zijn er in twee sterktes, namelijk met 150 mg en met 300 mg lamivudine. Zeffix tabletten bevatten 100 mg lamivudine. Naast Epivir en Zeffix zijn ook merkloze tabletten met lamivudine beschikbaar.

verpakking Epivir (lamivudine) tabletten – bron: shop-apotheke.com

Hoe werkt het?

Lamivudine is een zogenaamde HIV-remmer (HIV nucleoside reverse-transcriptaseremmer).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lamivudine wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infectie. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van hepatitis B.

In welke dosering?

De dosering wordt afgestemd op grond van de bloedwaarden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere HIV-remmers kan lamivudine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, zich niet lekker voelen, slapeloosheid, koorts, buikpijn, buikkrampen, misselijkheid, braken, hoesten, spierpijn, verkoudheidsklachten, huiduitslag en haaruitval. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder bloedarmoede, afname van het aantal bloedplaatjes, en verhoging van de leverenzymen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Epivir.

ATC-code

J05AF05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven