Emtricitabine

Wat is emtricitabine?

Emtricitabine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties. Het wordt op de markt gebracht door Gilead Sciences onder de merknaam Emtriva. Emtriva wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 200 mg emtricitabine.

verpakking Emtriva (emtricitabine) – bron: shop-apotheke.com

Emtricitabine wordt meestal gebruikt in combinatie met andere antivirale middelen. Er zijn ook geneesmiddelen die vaste combinaties van emtricitabine en andere antivirale middelen bevatten, zoals bijvoorbeeld:

  • Atripla – bevat emtricitabine, tenofovir, en efavirenz
  • Eviplera – bevat emtricitabine, ​tenofovir, en rilpivirine

Hoe werkt het?

Emtricitabine is een zogenaamde HIV nucleoside reverse-transcriptaseremmers, oftewel HIV-remmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Emtricitabine wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-1-infecties.

In welke doseringen?

De aanbevolen dosering voor volwassenen en oudere kinderen is eenmaal per dag 200 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze dosering af te wijken, bijvoorbeeld in verband met slecht werkende nieren (nierfalen).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere HIV-remmers kan emtricitabine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid, slapeloosheid, vreemde dromen, zich zwak voelen, opgeblazen gevoel, huiduitslag, jeuk, en buikpijn. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verhoogd creatinekinase gehalte, verhoogd triglyceride gehalte (hypertriglyceridemie), verhoogd lipase gehalte, en een verhoogd amylase gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Emtriva. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het European Medicines Agency (Europees Geneesmiddelen Agentschap).

ATC-code

J05AF09


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van emtricitabine (Emtriva) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven