Abacavir

Bijgewerkt op 12 september 2023

Wat is abacavir?

Abacavir is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties. Het wordt op de markt gebracht door ViiV Healthcare onder de merknaam Ziagen. Ziagen wordt geleverd als drank. De drank wordt geleverd in flacons met 240 ml drank. De drank bevat 20 mg van de werkzame stof per milliliter. Naast de drank is ook een filmomhulde tablet beschikbaar. Elke tablet bevat 300 mg abacavir. De tablet bevat een breukgleuf. Hiermee kan de tablet in twee gelijke helften worden gesplitst. Zo kan ook worden gedoseerd per 150 mg. Abacavir wordt ook gebruikt in combinatie met andere virusremmende middelen in producten als Kivexa, Trizivir en Trimeq. Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van abacavir.

Hoe werkt het?

Abacavir is een zogenaamde HIV nucleoside reverse-transcriptaseremmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Abacavir wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infectie.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antivirale medicijnen kan abacavir bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, koorts, hoofdpijn, lusteloosheid, misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree, huiduitslag, kortademigheid, hoesten, gewrichtspijn, spierpijn, zich niet lekker voelen en overgevoeligheidsreacties. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder lymfopenie (afname van het aantal lymfocyten in het bloed). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Ziagen.

ATC-code

J05AF06

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van producten die abacavir bevatten vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven