Bijgewerkt op 26 juni 2023 door Simpto.nl
Wat is ranitidine?
Ranitidine is een geneesmiddel tegen aandoening die worden veroorzaakt door overtollig maagzuur. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zantac. Zantac wordt geleverd als injectiesvloeistof. De injectievloeistof is beschikbaar in een concentratie van 25 mg van de werkzame stof per milliliter. Ook zijn er merkloze versies (generieke versies) van het middel beschikbaar. Deze worden geleverd als omhulde tablet en als bruistablet. De omhulde tablet is beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 150 mg en met 300 mg ranitidine. Ook de bruistablet is beschikbaar in deze twee sterktes.
Hoe werkt het?
Ranitidine gaat de aanmaak en uitscheiding van maagzuur in de maag tegen. Het doet dit door bepaalde receptoren op cellen in de maag te blokkeren. Het gaat om zogenaamde histamine-2 receptoren (H2-receptoren). Ranitidine behoort daarom tot de zogenaamde H₂-receptorantagonisten, of kortweg H2-antagonisten.
Bij welke aandoeningen?
Ranitidine wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van aandoeningen die worden veroorzaakt door overmatig maagzuur. Het gaat om de volgende aandoeningen:
- maagzweer (ulcus ventriculi)
- dunne darmzweer (ulcus duodeni)
- terugstromen van maagzuur naar de slokdarm (gastro-oesofageale reflux)
- ontsteking van de slokdarm door terugstromend maagzuur (reflux-oesofagitis)
- syndroom van Zollinger-Ellison
Welke dosering?
Tabletten
De aanbevolen dosering voor volwassenen met een maagzweer is 300 mg voor het slapen gaan óf 150 mg bij het ontbijt en 150 mg voor het slapen gaan. Dit wordt vier weken volgehouden en eventueel daarna nog vier weken.
Welke bijwerkingen zijn er?
Net als andere geneesmiddelen kan ook ranitidine bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn buikpijn, darmverstopping, en misselijkheid. Daarnaast zijn er nog een aantal zeldzame bijwerkingen. Voor aanvullende informatie hierover verwijzen wij naar de bijsluiter van ranitidine.
ATC-code
A02BA02