Ganirelix

Bijgewerkt op 2 augustus 2023 door Simpto.nl

Wat is ganirelix?

Ganirelix is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken, zoals IVF en ICSI. Het middel wordt op de markt gebracht door Organon onder de naam Orgalutran en door Sun Pharmaceutical onder de naam Fyremadel. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Ganirelix wordt geleverd als injectievloeistof in kant-en-klare wegwerpspuiten. De injectievloeistof heeft een sterkte van 0,5 mg ganirelix per milliliter. Elke wegwerpspuit bevat 0,5 ml injectievloeistof. Het middel wordt onder de huid (subcutaan) toegediend, bijvoorbeeld in het bovenbeen. Dit kan vaak door de gebruikster zelf worden gedaan. Om lipoatrofie te voorkomen wordt aanbevolen de plaats van toediening af te wisselen.

Hoe werkt het?

Ganirelix behoort tot een groep geneesmiddelen die GnRH-antagonisten of gonadoreline-antagonisten worden genoemd. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over GnRH-antagonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ganirelix wordt gebruikt bij de behandeling van vrouwen met verminderde vruchtbaarheid die IVF (in vitro fertilisatie) of ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) ondergaan. Tijdens het behandeltraject worden de eierstokken met geneesmiddelen geprikkeld om eicellen te rijpen. Dit wordt ovariële stimulatie of gecontroleerde ovariële hyperstimulatie genoemd. Het doel hiervan is om rijpe eicellen te kunnen ‘oogsten’ voor IVF of ICSI. Op het juiste moment wordt hiervoor met geneesmiddelen de eisprong opgewekt. Dit wordt ovulatie-inductie genoemd. Cetrorelix voorkomt dat tijdens dit proces te vroeg spontaan een eisprong optreedt. Het gaat dus voortijdige ovulatie (eisprong) tegen.

Welke doseringen?

Tijdens het proces van ovariële stimulatie wordt vanaf dag 5 of 6 0,25 mg ganirelix toegediend. De behandelende fertiliteitsdokter kan redenen hebben om van het standaardschema af te wijken. Volg altijd de aanwezingen van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als de meeste andere medicijnen kan ganirelix bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lokale huidreacties op de plaats van toediening. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn en zich niet lekker voelen (malaise). Overgevoeligheidsreacties, waaronder angio-oedeem en anafylaxie), komen zelden voor.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van ganirelix.

ATC-code

H01CC01

Engelse vertaling

ganirelix

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven