Degarelix

Bijgewerkt op 2 augustus 2023

Wat is degarelix?

Degarelix is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker. Het wordt op de markt gebracht door de firma Ferring onder de merknaam Firmagon. Firmagon wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. De injectievloeistof wordt met een injectiespuit onder de huid (subcutaan) toegediend, bijvoorbeeld in de buik.

Hoe werkt het?

Degarelix is een zogenaamde gonadoreline-antagonist (GnRH-antagonist). Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over GnRH-antagonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Degarelix wordt gebruikt bij de behandeling van vergevorderd hormoonafhankelijk prostaatcarcinoom.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is eenmalig 240 mg. Na een maand wordt gestart met de onderhoudsdosering van eenmaal per maand 80 mg.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere GnRH-antagonisten kan degarelix bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de plaats van toediening (pijn, roodheid), en opvliegers. Verder komen gewichtstoename, veel zweten, koorts, rillingen, gynecomastie, duizeligheid, hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid, diarree, huiduitslag, testisatrofie, en impotentie regelmatig voor. Ook kunnen veranderingen in het bloed optreden, zoals bloedarmoede, een verhoogd kalium gehalte (hyperkaliëmie) en een verhoogd creatinine gehalte.
Zeer vaak (> 10%): opvliegers. Pijn en erytheem op de plaats van injectie.

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van Firmagon.

ATC-code

L02BX02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven