Cetrorelix

Wat is cetrorelix?

Cetrorelix is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken, zoals IVF en ICSI. Het middel wordt op de markt gebracht door Merck onder de merknaam Cetrotide. Cetrotide wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt met een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend. Meestal wordt geadviseerd de injectie in de onderbuik toe te dienen.

Deze webpagina gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van cetrorelix.

Hoe werkt het?

Cetrorelix behoort tot een groep medicijnen die GnRH-antagonisten (gonadoreline-antagonisten) worden genoemd. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over GnRH-antagonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cetrorelix wordt gebruikt bij de behandeling van vrouwen met verminderde vruchtbaarheid die IVF (in vitro fertilisatie) of ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) ondergaan. Tijdens het behandeltraject worden de eierstokken met geneesmiddelen geprikkeld om eicellen te rijpen. Dit wordt ovariële stimulatie genoemd. Het doel hiervan is om rijpe eicellen te kunnen ‘oogsten’ voor IVF of ICSI. Op het juiste moment wordt hiervoor met geneesmiddelen de eisprong opgewekt. Dit wordt ovulatie-inductie genoemd. Cetrorelix voorkomt dat tijdens dit proces te vroeg spontaan een eisprong optreedt.

Welke dosering?

Tijdens het proces van ovariële stimulatie wordt vanaf dag 5 of 6 0,25 mg cetrorelix onder de buikhuid toegediend. De behandelende fertiliteitsdokter kan redenen hebben om van het standaardschema af te wijken. Volg altijd de aanwezingen van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan cetrorelix bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huidreacties op de plaats van toediening en het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHS). Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn en overgevoeligheidsreacties. In zeldzame gevallen kan een anafylactische reactie optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Cetrotide.

ATC-code

H01CC02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven