Abarelix

Bijgewerkt op 1 augustus 2023

Wat is abarelix?

Abarelix is een geneesmiddel dat het vrijkomen van het mannelijk geslachtshormoon testosteron tegengaat. Het wordt gebruikt bij de behandeling van tumoren die voor hun groei afhankelijk zijn van testosteron. Het gaat dan vooral om een bepaalde vorm van prostaatkanker.

Abarelix wordt op de markt gebracht onder de naam Plenaxis. Plenaxis wordt geleverd als injectievloeistof. In veel landen is abarelix van de markt gehaald vanwege het voorkomen van ernstige overgevoeligheidsreacties.

Hoe werkt het?

Abarelix remt de werking van GnRH. Het is een zogenaamde GnRH-antagonist. GnRH wordt aangemaakt door de hypothalamus. Dat is een onderdeel van de hersenen. GnRH bindt vervolgens aan receptoren die op cellen in de hypofyse zitten. Zo prikkelt GnRH de hypofyse om gonadotrofines af te geven. De gonadotrofines die onder invloed van GnRH door de hypofyse worden aangemaakt zijn Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) en Luteïniserend Hormoon (LH).

LH is een hormoon dat de aanmaak en uitscheiding van testosteron bevordert. Door GnRH te remmen zal minder LH door de hypofyse worden aangemaakt en uitgescheiden. Op die manier gaat abarelix het vrijkomen van testosteron tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Abarelix wordt gebruikt bij de behandeling van hormoongevoelige prostaatkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven