Sevelameer

Bijgewerkt op 18 mei 2024

Wat is sevelameer?

Sevelameer is een geneesmiddel dat wordt gebruikt door mensen met slecht werkende nieren om het fosfaat gehalte in het bloed te verlagen. Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknamen Renagel en Renvela. Renagel is beschikbaar als omhulde tablet. Elke tablet bevat 800 mg sevelameer. Renvela is beschikbaar zowel als omhulde tablet en als poeder voor orale suspensie (drank). Naast Renagel en Renvela zijn ook merkloze tabletten en suspensie met sevelameer beschikbaar.

Hoe werkt het?

Sevelameer is een zogenaamde fosfaatbinder. Na inname bindt het met fosfaat in de voeding. Het gebonden fosfaat kan niet worden opgenomen in de darmen. Het gevolg is dat de hoeveelheid fosfaat die in het bloed terechtkomt afneemt. Het fosfaat gehalte van het bloed neemt daarmee af.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Sevelameer wordt gebruikt bij de behandeling van een te hoog fosfaat gehalte (hyperfosfatemie) bij mensen die hemodialyse of peritoneaaldialyse ondergaan.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan sevelameer bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn (met name boven in de buik), obstipatie, winderigheid (flatulentie), opgeblazen gevoel in de buik, en diarree.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Renagel.

ATC-code

V03AE02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven