Lanthaancarbonaat

Bijgewerkt op 13 mei 2024

Wat is lanthaancarbonaat?

Lanthaancarbonaat is een geneesmiddel dat het fosfaat gehalte in het bloed verlaagt. Het is een zogenaamde fosfaatbinder. Het middel wordt op de markt gebracht door Shire onder de merknaam Fosrenol. Fosrenol wordt geleverd als kauwtablet en als poeder. De kauwtabletten zijn beschikbaar in drie verschillende sterktes, namelijk met 500 mg, 750 mg en 1000 mg lanthaancarbonaat. Naas Fosrenol zijn ook merkloze producten (generieke geneesmiddelen) beschikbaar die lanthaancarbonaat bevatten.

Hoe werkt het?

Lanthaancarbonaat behoort tot een groep geneesmiddelen die fosfaatbinders wordt genoemd. Deze middelen binden fosfaat dat via de voeding in maag en darmen terecht komt. Door het fosfaat in maag en darmen te binden wordt minder fosfaat opgenomen vanuit de darm in het bloed. In plaats daarvan wordt het gebonden fosfaat via de ontlasting uit het lichaam verwijderd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lanthaancarbonaat wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met langdurig slecht werkende nieren (chronisch nierfalen). Het gaat vooral om mensen die worden behandeld met hemodialyse of peritoneaaldialyse.

Welke dosering?

De dosering kan variëren van 750 mg tot 3750 mg per dag en is afhankelijk van het fosfaat gehalte van het bloed. Meestal zal een onderhoudsdosering van 1500-3000 mg per dag nodig zijn om de fosfaatspiegel op het juiste niveau te houden. Deze dosering wordt verdeeld over de verschillende maaltijden. De kauwtabletten dienen tijdens of direct na de maaltijd ingenomen te worden. Het poeder kan worden gemengd met zacht voedsel, bijvoorbeeld appelmoes, en dient dan binnen een kwartier te worden ingenomen. Gedurende de periode van de behandeling wordt de fosfaatspiegel van het bloed regelmatig gecontroleerd.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan lanthaancarbonaat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, hoofdpijn en diarree. Ook vaak komen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en obstipatie. Gebruik van het middel kan ook leiden tot afwijkingen in het bloed, waaronder hypocalciëmie (verlaging van het calcium gehalte). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Fosrenol kauwtabletten.

ATC-code

V03AE03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven