Bijgewerkt op 13 mei 2024 door Simpto.nl
Wat zijn fosfaatbinders?
Fosfaatbinders zijn geneesmiddelen die fosfaat gehalte in het bloed verlagen. Ze worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij het fosfaat gehalte in het bloed verhoogd is.
Hoe werken ze?
Fosfaatbinders binden in maag en darmen fosfaat dat via de voeding ons lichaam binnenkomt. Hierdoor wordt minder fosfaat opgenomen vanuit de darmen in het bloed. Het fosfaat gehalte in het bloed zal daardoor dalen.
Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?
Fosfaatbinders worden gebruikt om een verhoogd fosfaat gehalte (hyperfosfatemie) tegen te gaan, met name bij mensen met slecht werkende nieren.
Welke zijn er?
De volgende geneesmiddelen worden gerekend tot de fosfaatbinders:
- aluminiumhydroxide
- calciumhoudende fosfaatbinders:
- calciumacetaat
- calciumacetaal/magnesiumcarbonaat (merknaam: OsvaRen)
- ferroxidesaccharaat (merknaam: Velphoro)
- lanthaancarbonaat (merknaam: Fosrenol)
- sevelameer (merknamen: Renagel, Renvela)
Welke bijwerkingen kan het geven?
Net als andere geneesmiddelen kunnen ook fosfaatbinders bijwerkingen geven. Kenmerkende bijwerkingen zijn een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, verhoging van het calcium gehalte in het bloed (hypercaiëmie) of juist verlaging van het calcium gehalte in het bloed (hypocalciëmie). Zeldzame maar potentieel ernstige bijwerkingen zijn afsluiting van het maagdarmkanaal (ileus), metabole acidose en darmperforatie. Kijk voor aanvullende informatie op de webpagina’s over de verschillende middelen.