Etelcalcetide

Bijgewerkt op 2 oktober 2023

Wat is etelcalcetide?

Etelcalcetide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van te snel werkende bijschildklieren (hyperparathyreoïdie) bij mensen die worden behandeld met hemodialyse vanwege slecht werkende nieren (nierfalen). Het middel wordt op de markt gebracht door Amgen onder de merknaam Parsabiv. Parsabiv wordt geleverd als injectievloeistof. Deze bevat 5 mg etelcalcetide per milliliter. Het wordt geleverd in flacons. Er zijn flacons met 0,n 0,5 ml, flacon 1 ml, en flacon 2 ml injectievloeistof.

Hoe werkt het?

Etelcalcetide bindt aan zogenaamde calcium-sensing receptoren in de bijschildklier. Daardoor worden deze receptoren geactiveerd. Het gevolg is dat de aanmaak en afgifte van PTH afneemt.

Bij welke aandoeningen?

Etelcalcetide wordt gebruikt bij de behandeling van secundaire hyperparathyreoïdie bij volwassenen met chronische nierschade die hemodialyse ondergaan.

Welke dosering?

De aanbevolen aanvangdosering is driemaal per week 5 mg. Afhankelijk van het parathormoon (PTH) gehalte in het bloed kan de behandelend arts besluiten de dosering aan te passen. De onderhoudsdosering varieert van persoon tot persoon en is meestal driemaal per week 2,5–15 mg.

Welke bijwerkingen?

Etelcalcetide kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, spierpijn en spierkrampen. In het bloed is het calcium gehalte vaak verlaagd (hypocalciëmie). Ook kunnen andere afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals hyperkaliëmie en hypofosfatemie. Op het ECG (hartfilmpje) kan gebruik van etelcalcetide leiden tot verlening van het QT-interval.

ATC-code

H05BX04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven