Alglucosidase alfa

Bijgewerkt op 19 mei 2023

Wat is alglucosidase alfa (Myozyme)?

Alglucosidase alfa is een geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Pompe. Het wordt via een infuus toegediend. Het wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Myozyme. Omdat de ziekte van Pompe een zeer zeldzame ziekte is heeft Myozyme de status van weesgeneesmiddel.

Myozyme (alglucosidase alfa)

Hoe werkt het?

Myozyme vervangt het enzym dat ontbreekt bij mensen met de ziekte van Pompe, namelijk alfa-glucosidase. Alfa-glucosidase speelt een rol bij de omzetting van zetmeel in glucose.

Wat zijn de bijwerkingen?

Net als andere geneesmiddelen kan ook Myozym bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Toediening en dosering

Myozyme wordt via een infuus direct in het bloed toegediend. Omdat het middel langzaam moet inlopen duurt een behandeling meerdere uren. De behandeling dient elke twee weken plaats te vinden.

Gebruik tijdens zwangerschap & borstvoeding

Gebruik tijdens zwangerschap wordt ontraden omdat tijdens dierproeven is gebleken dat het middel miskramen kan veroorzaken. Ook gebruik tijdens het geven van borstvoeding wordt afgeraden omdat het middel in de moedermelk wordt uitgescheiden.

Verder lezen

Voor meer informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een document van de Europese gezondheidsautoriteiten.

Scroll naar boven