Macitentan

Bijgewerkt op 25 mei 2023

Wat is macitentan?

Macitentan is een geneesmiddel tegen pulmonale hypertensie. Dat is een zeldzame aandoening waarbij de bloeddruk in de longslagader verhoogd is. Het middel wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Opsumit. Opsumit is beschikbaar als tablet. Elke tablet bevat 10 milligram macitentan.

verpakking Opsumit (macitentan) 10 mg tabletten
verpakking Opsumit (macitentan) 10 mg tabletten

Hoe werkt het?

Macitentan is een zogenaamde endotheline-antagonist. Endotheline is een stofje in ons lichaam dat ervoor zorgt dat de wanden van bloedvaten in de longen samentrekken. Dit zorgt ervoor dat er voldoende druk in de bloedvaten is. Endotheline doet dat door te binden met zogenaamde ‘endotheline-receptoren’ in de bloedvaten. Macicentan blokkeert deze endotheline-receptoren. Het wordt daarom een endotheline-receptor antagonist of endotheline-antagonist genoemd. Door de endotheline-receptoren te blokkeren kan endotheline z’n werking op de bloedvaten niet uitoefenen. De wanden van de bloedvaten zullen daardoor verslappen met als gevolg dat de bloeddruk daalt. Dat is gunstig bij mensen bij wie de bloeddruk in de longvaten verhoogd is.

Bij welke aandoeningen?

Dit middel wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogde bloeddruk in de longslagader (pulmonale hypertensie).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook dit middel bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, keelontsteking, oedeem, bronchitis en verstopping van de neus. Daarnaast kunnen ook afwijkingen in het bloed optreden, zoals verlaging van het hemoglobine gehalte, verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en verhoging van de leverenzymen ALAT en ASAT.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Opsumit. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

C02KX04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven