Sibutramine

Bijgewerkt op 8 november 2022

Wat is sibutramine?

Sibutramine is een geneesmiddel tegen overgewicht. Het werd in Nederland verkkocht onder de merknaam Reductil. In 2010 is het echter van de markt gehaald vanwege ernstige bijwerkingen. Gebruik van het middel bleek bij een substantieel deel van de gebruikers te leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder hoge bloeddruk (hypertensie), hartritmestoornissen, en een verhoogd risico op het krijgen van een hartinfarct.

Hoe werkt het?

Sibutramine heeft een effect op de hersenen waardoor het gevoel van honger vermindert. Het is dus een eetlustremmer. In de hersenen remt sibutramine de heropname van bepaalde signaalstofjes (neurotransmitters) in de hersencellen. Het gaat dan om de neurotransmitters noradrenaline en serotonine.

Door de heropname tegen te gaan neemt de concentratie van deze stofjes in de zogenaamde synaptische spleet toe. Dat is de spleet tussen twee hersencellen, waar de prikkeloverdracht van de ene hersencel naar de andere plaatsvindt. De toegenomen concentratie van signaalstofjes in de synaptische spleet versterkt de prikkeloverdracht in bepaalde delen van de hersenen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan sibutramine bijwerkingen geven, waaronder hoofdpijn, misselijkheid, braken, droge mond, doof gevoel, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Het middel is van de markt gehaald vanwege het verhoogde risico op het krijgen van een hartinfarct bij mensen met hart- en vaatziekten.

Engelse vertaling

sibutramin

Duitse vertaling

Sibutramin

Scroll naar boven