Eetlustremmers

Bijgewerkt op 6 oktober 2022

Wat zijn eetlustremmers?

Eetlustremmers zijn medicijnen die de trek in eten verminderen. Ze worden gebruikt om af te vallen. Er zijn in de loop der jaren verschillende eetlustremmers ontwikkeld en op de markt gebracht. Een flink aantal daarvan is echter ook weer van de markt gehaald vanwege ernstige bijwerkingen.

Dit artikel gaat over de verschillende eetlustremmers, hoe ze werken, onder welke omstandigheden ze worden gebruikt, en welke bijwerkingen ze kunnen geven.

Welke eetlustremmers zijn er?

De volgende middelen worden gerekend tot de eetlustremmers:

  • amfepramon
  • amfetamine
  • dexfenfluramine
  • fenfluramine
  • fenmetrazine
  • fentermine
  • fenylpropanolamine
  • mazindol
  • sibutramine

Hoe werken ze?

Er zijn verschillende manieren waarom eetlustremmers de trek in eten verminderen. Sommige middelen grijpen aan op de hersenen. Ze beinvloeden de hoeveelheid signaalstofjes (neurotransmitters) in de hersenen. Deze neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij de overdracht van signalen (prikkels) van de ene hersencel naar de andere. Vooral de neurotransmitter serotonine is van belang bij het ontstaan van een gevoel van honger.

Andere middelen grijpen aan op de maag. Ze werken doordat ze de maag sneller vullen waardoor het gevoel van verzadiging snel intreedt.

Helpen eetlustremmers om af te vallen?

De verschillende eetlustremmers die als geneesmiddel op de markt zijn gekomen zijn van te voren uitgebreid getest. Uit deze onderzoeken is gebleken dat ze bij een flink deel van de gebruikers gewichtsverlies kunnen geven. Wel is het van belang dat de middelen dan worden gebruikt naast een geschikt dieet.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Eetlustremmers worden gebruikt bij de behandeling van ernstig overgewicht (obesitas).

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Net als andere medicijnen kunnen eetlustremmers bijwerkingen geven. Sommige middelen zijn vanwege ernstige bijwerkingen van de markt gehaald. Het ging dan vaak om aandoeningen van hart en vaten. Zo is het middel fenfluramine van de markt gehaald omdat het bij een aantal gebruikers leidde tot hartklepafwijkingen. Het middel sibutramine is van de markt gehaald vanwege een verhoogde kans op hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Amfetamine-achtige eetlustremmers kunnen bij langdurig gebruik verslavend zijn. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen op de webpagina’s van de afzonderlijke middelen.

Synoniemen

eetlustremmende medicijnen, eetlustremmende middelen

Engelse vertaling

appetite suppressants, anorectics, anorexics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven