Droperidol

Bijgewerkt op 26 september 2022

Wat is droperidol?

Droperidol is een geneesmiddel tegen misselijkheid en braken. Het wordt op de markt gebracht als injectievloeistof. De injectievloeistof wordt direct in een ader (intraveneus) toegediend. Het middel wordt door verschillende fabrikanten als generiek geneesmiddel op de markt gebracht. De firma Kyowa Kirin Pharma brengt droperidol op de markt onder de naam dehydrobenzperidol. Dit middel wordt toegediend als injectie in een spier (intramusculaire injectie). Kijk voor meer informatie over dit product op de webpagina over dehydrobenzperidol.

Hoe werkt het?

Droperidol is een zogenaamde dopamine-antagonist. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over dopamine-antagonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Droperidol wordt gebruikt bij de behandeling en de preventie van misselijkheid en braken na operaties. De intramusculaire injectie (dehydrobenzperidol) wordt gebruikt bij de behandeling van psychoses.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan droperidol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lage bloeddruk (hypotensie), slaperigheid, gevoelens van angst, duizeligheid, snelle hartslag, dystonie en oculogyre crisis. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van droperidol.

ATC-code

N05AD08

Scroll naar boven