Dehydrobenzperidol

Bijgewerkt op 26 september 2022

Wat is dehydrobenzperidol?

Dehydrobenzperidol is een geneesmiddel tegen psychoses (antipsychoticum). Het wordt op de markt gebracht door Kyowa Kirin Pharma. Dehydrobenzperidol wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt met een injectie in een spier (intramusculair) toegediend. Een ampul dehydrobenzperidol bevat 2 ml injectievloeistof met een concentratie van 2,5 mg dehydrobenzperidol per milliliter. Dat betekent dat elke ampul 5 mg van de werkzame stof bevat. Dehydrobenzperidol is een receptplichtig geneesmiddel. Dat betekent dat het alleen op doktersrecept wordt geleverd.

Hoe werkt het?

Dehydrobenzperidol is een zogenaamde dopamine-antagonist. Kijk voor meer informatie op de webpagina over dopamine-antagonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Dehydrobenzperidol wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige onrust bij mensen met een psychose. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van agressieve patienten.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is 5 mg dehydrobenzperidol direct in een spier (intramusculair) injecteren. Wanneer dit binnen 15-30 minuten onvoldoende effect heeft kan opnieuw 5 mg intramusculair worden toegediend. De injectie kan zo nodig elke 4-6 uur worden herhaald. Bij ouderen, mensen in een slechte lichamelijke toestand en in geval van bijwerkingen wordt een begindosering van 2,5 mg aanbevolen. Vervolgens kan de dosering worden aangepast op geleide van werkzaamheid en bijwerkingen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Dehydrobenzperidol kan, net als andere antipsychotica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verlaging van de bloeddruk (hypotensie), slaperigheid, duizeligheid, snelle hartslag (tachycardie), rusteloosheid, dystonie en oculogyre crisis. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dehydrobenzperidol.

ATC-code

N05AD08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven