Vinorelbine

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is vinorelbine?

Vinorelbine is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door het bedrijf Pierre Fabre onder de merknaam Navelbine. Navelbine wordt geleverd als zachte capsule (softgel) en als (concentraat voor) infusievloeistof. De zachte capsules zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 20 mg en 30 mg van de werkzame stof. Het concentraat voor infusievloeistof bevat 10 mg vinorelbine per milliliter concentraat, en is beschikbaar als flacons van 1 ml en van 5 ml.

Hoe werkt het?

Vinorelbine behoort, net als vinblastine en vincristine, tot een groep antikankermiddelen die vinca-alkaloïden wordt genoemd. Dit soort middelen bindt in de cellen van ons lichaam met structuurtjes die van belang zijn bij het delen van de cellen in twee nieuwe cellen. Zo verhinderen deze middelen de deling van vooral zich snel vermenigvuldigende cellen, zoals kankercellen.

Bij welke aandoeningen?

Vinorelbine wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker (mammacarcinoom) en niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).

Welke dosering?

Toedieningsinformatie: de capsules heel innemen met water tijdens een maaltijd. Na overgeven binnen enkele uren na inname geen dosis herhalen. Het concentraat voor infusie na verdunning intraveneus toedienen via een langzame bolusinjectie (6–10 min) of een kortdurende infusie (20–30 min); daarna de ader doorspoelen met een fysiologische zoutoplossing.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere antikankermiddelen kan ook vinorelbine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, misselijkheid, braken, koorts, darmverstopping (obstipatie), zich zwak voelen (asthenie). Ook ontstaan vaak afwijkingen in het bloed, zoals neutropenie, anemie, trombocytopenie, een verhoogd creatinine gehalte en afwijkende leverwaarden.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, pijnlijke gewrichten, infecties, overgevoeligheidsreacties, huiduitslag, rode verkleuring van de handen, rode verkleuring van de voeten, kortademigheid en blozen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van vinorelbine.

ATC-code

L01CA04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven