Vinblastine

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is vinblastine?

Vinblastine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt geleverd als flacon met injectievloeistof. Elke flacon bevat 10 ml injectievloeistof. De injectievloeistof bevat 1 mg van de werkzame stof per ml. Het middel wordt direct in de bloedvaten (intraveneus) toegediend.

flacon vinblastine injectievloeistof 1 mg/ml
flacon vinblastine injectievloeistof 1 mg/ml – bron: Emedz

Hoe werkt het?

Vinblastine behoort tot een groep antikankermiddelen die vinca-alkaloïden wordt genoemd. Dit soort middelen bindt in de cellen van ons lichaam met structuurtjes die van belang zijn bij het delen van de cellen in twee nieuwe cellen. Zo verhinderen deze middelen de deling van vooral zich snel vermenigvuldigende cellen, zoals kankercellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Vinblastine wordt gebruikt bij de behandeling van lymfeklierkanker. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van zaadbalkanker (testiscarcinoom). Verder wordt het soms gebruikt bij de behandeling van langerhanscelhistiocytose en gevorderde borstkanker.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan vinblastine vervelende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, overgeven en haaruitval. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn diarree of juist darmverstopping (obstipatie). Ook treden vaak bloedingen op, zoals bloedverlies uit de anus en een maagbloeding.

Gebruik van vinblastine leidt ook tot onderdrukking van het beenmerg (myelosuppressie), met als gevolg een verlaagd aantal witte bloedcellen in het bloed (leukopenie) en een verlaagd hemoglobine gehalte in het bloed.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, depressieve gevoelens, keelontsteking, achteruitgang van het gehoor en malaise (zich niet lekker voelen). Ook gemeld zijn oorsuizen, psychoses, zwelling van de oogleden, blefarospasme, vergrote lymfeklieren voor het oor (pre-auriculaire lymfeklieren) en verhoging van de bloeddruk (hypertensie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit middel.

ATC-code

L01CA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven