Thiotepa

Wat is thiotepa?

Thiotepa is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Tepadina. Tepadina wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een zogenaamde centrale veneuze katheter direct in de bloedbaan toegediend.

Hoe werkt het?

Thiotepa behoort tot de groep van de alkylerende middelen. Dat zijn middelen die het DNA veranderen door er een alkyl-groep aan toe te voegen. Dat leidt tot schade aan het DNA en afsterven van de cel. Dat gebeurt vooral bij sneldelende cellen. Die maken namelijk in hoog tempo nieuw DNA aan. Kankercellen zijn bij uitstek snel delende cellen. Ze zijn daarom extra gevoelig voor dit soort middelen. Helaas zijn ook gezonde cellen die snel delen gevoelig voor dit soort middelen. Vandaar dat ze nogal wat bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Welke indicaties zijn er?

Thiotepa wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten die, vanwege leukemie, een stamceltransplantatie krijgen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere antikankermiddelen kan thiotepa vervelende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloedneus, hoge bloeddruk, infecties, hartritmestoornis, bloedvergiftiging (sepsis), buikpijn, diarree, hoofdpijn, duizeligheid, huidafwijkingen, bloedverlies uit de vagina, misselijkheid en braken. Ook kunnen complicaties optreden, zoals ontsteking van de ingewanden (enteritis), ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis) en aantasting van de hersenen (encefalopathie).

Ook komen vaak afwijkingen in het bloed voor, zoals leukopenie, trombocytopenie, anemie, granulocytopenie, neutropenie, hyperglycemie en verhoging van de levertransaminasen, amylase en bilirubine.

Kijk voor een uitgebreid overzicht in de EPAR van Tepadina. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01AC01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven