Procarbazine

Bijgewerkt op 22 mei 2023

Wat is procarbazine?

Procarbazine is een geneesmiddel tegen lymfeklierkanker (maligne lymfoom). Het wordt op de markt gebracht door Leadiant Biosciences onder de merknaam Natulan. Natulan wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 50 milligram procarbazine.

Hoe werkt het?

Procarbazine wordt gerekend tot de alkylerende middelen. Dat zijn geneesmiddelen die veranderingen aan DNA toebrengen. Dit leidt ertoe dat cellen zich niet meer goed kunnen vermenigvuldigen. Vooral snel delende cellen, zoals kankercellen, worden hierdoor aangetast.

Bij welke aandoeningen?

Procarbazine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van lymfeklierkanker (maligne lymfoom), zowel de ziekte van Hodgkin (Hodgkin-lymfoom) als non-Hodgkin lymfoom.

Welke bijwerkingen geeft het?

Procarbazine kan, net als andere antikankermiddelen, vervelende bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis), onderdrukking van het beenmerg, met als gevolg afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed (leukocytopenie). Dit laatste leidt weer tot een verminderde weerstand, met als gevolg gevoeligheid voor het oplopen van infecties en zelfs sepsis (infectie van het bloed).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Natulan.

ATC-code

L01XB01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven