Pixantron

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is pixantron?

Pixantron is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Servier onder de merknaam Pixuvri. Pixuvri wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof.

Hoe werkt het?

Pixantron is een zogenaamd antracyclinederivaat. Antracyclinederivaten belemmeren het kopiëren van DNA-strengen in cellen. Vooral snel delende cellen, zoals kankercellen, zijn daar gevoelig voor.

Bij welke aandoeningen?

Pixantron wordt gebruikt bij bepaalde vormen van lymfeklierkanker. Het gaat om het zogenaamde B-cel non-Hodgkinlymfoom.

Welke dosering?

Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend op bepaalde dagen in een behandelcyclus. Elke behandelcyclus duurt 28 dagen. Er worden maximaal zes cycli gegeven.

De dosering is afhankelijk van het lichaamsoppervlak van de patiënt. De aanbevolen dosering is 50 mg pixantron per vierkante meter (m²) lichaamsoppervlak, toe te dienen op dag 1, 8 en 15 van iedere behandelcyclus. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan pixantron vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, zich zwak voelen en haaruitval. Opvallende bijwerkingen zijn blauwe verkleuring van de huid en blauwe verkleuring van de urine. Ook komen bepaalde afwijkingen in het bloed vaak voor, zoals bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), afname van het aantal bloedplaatjes (trombopenie), en afname van het aantal lymfocyten (lymfopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productsamenvatting in de EPAR van Pixuvri. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01DB11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven