Mitotaan

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is mitotaan?

Mitotaan is een geneesmiddel tegen een bepaalde vorm van bijnierkanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Lysodren. Lysodren wordt geleverd als tablet. Elke tablet Lysodren bevat 500 milligram mitotaan.

Hoe werkt het?

Mitotaan heeft een direct schadelijke werking op de bijnierschors. Het gevolg is dat de bijnierschors verschrompelt. Hoe het middel dit bewerkstelligt is niet precies bekend.

Bij welke aandoeningen?

Mitotaan wordt gebruikt bij de behandeling van bijnierschorscarcinoom.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering voor volwassenen is 2-3x per dag 2 tabletten. Na verloop van tijd kan de dosering eventueel worden verhoogd. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosis af te wijken.

Om de juiste dosering te bepalen zal af en toe bloed worden geprikt. Hierin kan het gehalte van het middel worden bepaald. De concentratie van mitotaan in het bloedplasma dient 14-20 mg/l te bedragen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan ook mitotaan vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, geen trek in eten, mondslijmvliesontsteking (stomatitis), diarree, zich zwak voelen, slaperigheid en duizeligheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukopenie) en verhoging van het cholesterol gehalte (hypercholesterolemie) en het triglyceride gehalte (hypertriglyceridemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Lysodren. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XX23

Engelse vertaling

mitotane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven