Methotrexaat

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is methotrexaat?

Methotrexaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van auto-immuunziekten en sommige vormen van kanker. Het is een receptplichtig middel en kan dus alleen door een arts worden voorgeschreven en door een apotheker worden verstrekt.

Het octrooi op methotrexaat is verlopen. Het middel wordt daarom door verschillende fabrikanten onder verschillende namen op de markt gebracht.

methotrexaat
methotrexaat

Bij welke aandoeningen wordt methotrexaat gebruikt?


Bijwerkingen methotrexaat

De volgende bijwerkingen kunnen optreden. Het percentage achter de bijwerking geeft een schatting van hoe vaak de betreffende bijwerking voorkomt.


Dosering methotrexaat

De dosering verschilt per aandoening en ook per toedieninsroute. Methotrexaat wordt namelijk geleverd als tabletten, maar ook als vloeistof voor injectie in de spieren (intramusculair), onder de huid (subcutaan) of direct in de bloedvaten (intraveneus of intra-arterieel), in het hersenvocht (intrathecaal) of in het oog (intravitreaal).

Methotrexaat kan worden gebruikt als tablet of injectie onder de huid. Soms wordt daarnaast foliumzuur voorgeschreven om bijwerkingen van methotrexaat tegen te gaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven