Mercaptopurine

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is mercaptopurine?

Mercaptopurine is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij de behandeling van sommige vormen van bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht door Aspen onder de merknaam Puri-Nethol. Puri-Nethol wordt geleverd als tabletten. Elke tablet bevat 50 milligram mercaptopurine. Ook is er een drank (suspensie) beschikbaar. Deze wordt op de markt gebracht door Nova Laboratories onder de merknaam Xaluprine. De suspensie wordt geleverd in flacons van 100 milliliter. Elke milliliter bevat 20 milligram mercaptopurine.

Hoe werkt het?

Mercaptopurine behoort tot een groep antikankermiddelen die purinederivaten of purine-antagonisten wordt genoemd. Deze middelen belemmeren de aanmaak van DNA (DNA synthese). Hierdoor kunnen cellen zich niet meer goed vermenigvuldigen. Dit raakt vooral kankercellen omdat deze cellen zich heel snel vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mercaptopurine wordt gebruikt bij de behandeling van acute lymfatische leukemie (ALL). Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermedicijnen kan mercaptopurine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onderdrukking van het beenmerg (beenmergdepressie) wat leidt tot bloedarmoede, een afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed (leukopenie), en een afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie). Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree en ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis). Ook kan gebruik van het middel leiden tot ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Puri-Nethol.

Synoniemen

6-mercaptopurine, 6-MP

ATC-code

L01BB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven