Idarubicine

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is idarubicine?

Idarubicine is een geneesmiddel tegen kanker. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Zavedos. Zavedos wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. De infusievloeistof bevat 1 mg van de werkzame stof per milliliter. Er zijn flacons met 5 ml, 10 ml en 20 ml.

verpakking Zavedos (idarubicine)
verpakking Zavedos (idarubicine)

Hoe werkt het?

Idarubicine is een zogenaamd antracyclinederivaat. Dit soort middelen remmen de groei van kankercellen doordat ze de vermenigvuldiging van DNA in cellen belemmeren.

Voor welke indicaties?

Zavedos wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie). Het gaat om acute myeloïde leukemie (AML) en acute lymfatische leukemie (ALL).

Welke dosering?

Idarubicine wordt toegediend via een infuus. De aanbevolen dosering is afhankelijk van het lichaamsoppervlakte van de patiënt. Voor volwassenen geldt een aanbevolen dosering van 12 mg per vierkante meter (m²) lichaamsoppervlak per dag gedurende drie dagen. Het middel wordt gebruikt in combinatie met cytarabine. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken, zoals bijvoorbeeld bij mensen met slecht werkende nieren of een slecht werkende lever.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan ook dit middel vervelend bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, verminderde eetlust, koorts, koude rillingen, haaruitval, en ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis). Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals bloedarmoede, vermindering van het aantal witte bloedcellen en vermindering van het aantal bloedplaatjes. Een zeldzame complicatie van gebruik van idarubicine is tumorloysissyndroom.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Zavedos.

ATC-code

L01DB06

Engelse vertaling

idarubicin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven