Dacarbazine

Bijgewerkt op 22 mei 2023

Wat is dacarbazine?

Dacarbazine is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het is dus een antikankermiddel. Het wordt toegediend via een infuus. Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van dacarbazine.

flacons met dacarbazine voor injectie in infuus
flacons met dacarbazine voor injectie in infuus – bron Indiamart

Hoe werkt het?

Dacarbazine is een zogenaamde ‘prodrug’. Dat betekent dat het zelf niet of nauwelijks werkzaam is maar wordt omgezet in een andere stof die wel werkzaam is. Deze stof heet 5-aminoimidazol-4-carboxamide. Deze stof gaat een chemische reactie aan met de bouwstoffen van DNA. Hierdoor wordt de aanmaak DNA belemmerd. Het gevolg is dat cellen die snel delen (en dus veel nieuw DNA aanmaken) worden belemmerd om zicht te vermenigvuldigen. Aangezien ze relatief snel delen worden kankercellen met name het slachtoffer hiervan.

Bij welke aandoeningen?

Dacarbazine wordt gebruikt bij de behandeling van:

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere antikankermiddelen kan dacarbazine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, misselijkheid en overgeven. Ook ontstaan vaak afwijkingen in het bloed, zoals bloedarmoede (anemie), een vermindering van het aantal witte bloedcellen (leukopenie) en vermindering van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Dit kan op zich weer tot klachten leiden, zoals moeheid, verminderde weerstand en blauwe plekken.

Kijk voor een uitgebreid overzicht in de bijsluiter van dacarbazine.


dacarbazine – chemische structuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven