Chloormethine

Bijgewerkt op 22 mei 2023

Wat is chloormethine?

Chloormethine is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van lymfeklierkanker. Het wordt op de markt gebracht door Helsinn Birex Pharmaceuticals onder de merknaam Ledaga. Ledaga wordt geleverd als gel. Een verpakking Ledaga bevat 60 gram gel. Per gram bevat de gel 160 microgram van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Chloormethine behoort tot een groep antikankermiddelen die alkylerende middelen wordt genoemd. Deze middelen zijn werkzaam doordat ze binden aan DNA. Door deze binding zorgen ze ervoor dat DNA-strengen aan elkaar gaan plakken. Dit voorkomt dat cellen zich verder vermenigvuldigen. Omdat kankercellen zich zeer snel vermenigvuldigen zijn zij vooral gevoelig voor dit soort antikankermiddelen.

Bij welke aandoeningen?

Chloormethine wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van lymfeklierkanker van het huid. Het gaat om het zogenaamde cutaan T-cellymfoom, type mycosis fungoides, afgekort CTCL-type MF.

Welke dosering?

Gebruik voor het aanbrengen van de gel wegwerphandschoenen. Het middel dient eenmaal per dag in een dunne laag te worden aangebracht op aangetaste delen van de huid. Vervolgens 5-10 minuten laten drogen voordat bedekkende kleding wordt aangebracht.

Het middel dient alleen te worden aangebracht op aangetaste delen van de huid. Als het middel per ongeluk op overige delen van de huid terechtkomt dient het direct te worden afgewassen met water en zeep.

Na aanbrengen van de gel de handschoenen uittrekken en binnenstebuiten gekeerd weggooien. Handen vervolgens goed wassen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Chloormethine gel geeft, net als andere medicijnen, bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn ontsteking van de huid (dermatitis), met symptomen als erytheem (rode verkleuring van de huid), jeuk en een brandend gevoel van de huid. Ook kunnen huidinfecties, huidverkleuring (hyperpigmentatie) en blaarvorming optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting Productkenmerken van de EPAR van Ledaga. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Engelse vertaling

chlormethine

ATC-code

L01AA05


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen gebruikers van chloormethine gel (Ledaga) bijvoorbeeld vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven