Chloorambucil

Bijgewerkt op 22 mei 2023

Wat is chloorambucil?

Chloorambucil is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het is dus een antikankermiddel (cytostaticum). Het wordt op de markt gebracht door de firma Aspen onder de merknaam Leukeran. Leukeran wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 2 milligram chloorambucil.

Hoe werkt het?

Chloorambucil behoort tot een groep antikankergeneesmiddelen die alkylerende middelen wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Chloorambucil wordt gebruikt bij de behandeling van lymfeklierkanker, zowel Hodgkin-lymfoom als non-Hodgkinlymfoom. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van bloedkanker, namelijk chronische lymfatische leukemie (CLL), en bij de ziekte van Waldenström.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Chloorambucil kan, net als andere cytostatica, vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerking is onderdrukking van het beenmerg (beenmergdepressie), wat leidt tot bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), en afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Bijwerkingen die ook vaak voorkomen zijn misselijkheid, overgeven, diarree en zweertjes in de mond (mondulceraties). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Leukeran.

Synoniemen

chlorambucil

ATC-code

L01AA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven