Carmustine

Bijgewerkt op 22 mei 2023

Wat is carmustine?

Carmustine is een geneesmiddel tegen kanker (cytostaticum). Het wordt vooral gebruikt voor de behandeling van gezwellen in de hersenen (hersentumoren) en lymfeklierkanker (maligne lymfoom).

Hoe werkt het?

Carmustine bindt aan het DNA van cellen. Hierdoor belemmert het de vermenigvuldiging van DNA-strengen, wat nodig is voor celdeling. Het voorkomt op die manier dat cellen zich kunnen delen. Dat treft vooral snel delende cellen, zoals kankercellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Carmustine wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende vormen van kanker:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermedicijnen kan carmustine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid, ataxie, onscherp zien en rode ogen. Veel voorkomende complicaties bij gebruik van dit middel zijn conjunctivitis (bindvliesontsteking van het oog), netvliesbloeding, pneumonitis, interstitiële fibrose van de longen en beenmergdepressie. Dit laatste kan leiden tot bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed en afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van carmustine.

1 gedachte over “Carmustine”

  1. van daele sabine

    vroegtijdig moeten stoppen die carmustine bij behandeling van hersentumor bilaterale pneumonie papa van collega ook glioblastoma multiforme timodal gekregen ook die miserie chirurg zegt dan bij recidief gaan we timodal geven , doe niet meer mee bij recidief , euthanasie zelf verplegende en heb mensen gezien therapeutische hardnekkigheid was een gbm graad 4 overlever dankzij de radiotherapie chemo maar 6 keer gekregen dan stopwas bijna mijn dood dat vergif eerder dan die hersentumor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven