Carmustine

Bijgewerkt op 22 mei 2023 door Simpto.nl

Wat is carmustine?

Carmustine is een geneesmiddel tegen kanker (cytostaticum). Het wordt vooral gebruikt voor de behandeling van gezwellen in de hersenen (hersentumoren) en lymfeklierkanker (maligne lymfoom).

Hoe werkt het?

Carmustine bindt aan het DNA van cellen. Hierdoor belemmert het de vermenigvuldiging van DNA-strengen, wat nodig is voor celdeling. Het voorkomt op die manier dat cellen zich kunnen delen. Dat treft vooral snel delende cellen, zoals kankercellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Carmustine wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende vormen van kanker:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermedicijnen kan carmustine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid, ataxie, onscherp zien en rode ogen. Veel voorkomende complicaties bij gebruik van dit middel zijn conjunctivitis (bindvliesontsteking van het oog), netvliesbloeding, pneumonitis, interstitiële fibrose van de longen en beenmergdepressie. Dit laatste kan leiden tot bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed en afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van carmustine.

Plaats een reactie